2014 m. lapkričio 18 d., antradienis

17 mėnesių mažylio gebėjimai

Jau vis artėjame prie 1,5 metų ribos, kai viską galima dar rimčiau įvertinti. Bet puikiai žinome, kad kiekvienas vaikas skirtingas ir šie įverčiai ar palyginimai, yra skirti lavinimo tikslams.

Motorika. Vaikšto puikiai, tik reikia ir lauke skatinti pačiam eiti. Laiptais lipa, tik kartais pavargsta.  Jau viską gali valgyti savarankiškai, tik kartais pritrūksta noro ir apetito. Puikiai meta kamuolį, dar pasiėmęs prieina ir paklausia: mest? Miega atskirame kambaryje, tad atsibudęs žino, kur ateiti. Mankštą bando kartoti, bet nedarome taip dažnai. 

Smulkioji motorika. Dėlioja kubelius, sagytes, bandome daryti darbelius, jis kol kas stebi ir paduoda daiktą, kaip paprašytas.

Rega. Patinka stebėti judančius objektus - mašinas, lėktuvus, kuriuos gali įžiūrėti, net ir toli skrendančius.

Kalbos raida. Mokame kokia 30 aiškiai išreikštų žodžių ir kokia 10 šiuo metu mokinamės - bandome tarti garsus, bet dar visiško suvokimo, kas tai yra neturime. Žodyną laviname pasirinkdami dienos žodį ir jį kartodami, skaitymo ir paveikslėlių kortelėmis (kategorijos: vaiko daiktai, namų daiktai, vaisiai ir daržovės, gyvūnai, kūno dalys). Garsus teksto skaitymas.

Užsienio kalbos. Nesu sugalvoji modelio, kaip reikėtų jų mokinti, tad kol kas tik klausome dainelių skirtingomis kalbomis ir pradėjome žiūrėti filmukus su kūno dalimis.

Matematika. Išgirdęs skaičių pavadinimus bando kartoti, sprendžiant lygtis, pirščiukais bando skaičiuoti taškiukus. Kol kas pradėjus paveikslėlius ir skaitymo korteles susidomėjimas kritęs, bet bandau naujai pateikti.

Suvokia veiksmų seką, pvz, jeigu eisime į lauką, kad reikia apsirengti, o apsirengus pasiimti raktus ir eiti pro duris.

Dainavimo lavinimas. Per tris mėnesius, kai lankome pamokėles išmoko ramiai sėdėti ir laukti dainelių, jų klausytis, atkartoja kai kuriuos judesius. Tačiau praranda susidomėjimą, jei per ilga pauzė.

O šiuo laiku mano sūnus labai mėgsta žaisti su puodais, dangčiais ir padeda man gaminti maistą!


Tolesnis lavinimas:
  • Skaitymo lavinimas ir paveikslėlių kortelės
  • Išmokti tarti savo vardą
  • Supažindinimas su savaitės dienomis
  • Spalvų ir raidžių pažindinimas
  • Emocinis lavinimas - įsivardinti emocijas ir kaip reaguoti, knygelių skaitymas, žaidimas su emocijų kubeliu/kortelėmis, emocijų valdymas
  • Piešimas su dažais su įvairiausiais įrankiais
  • Matematikos mokymas - problemų sprendimas
  • Išmokti prašyti pagalbos

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą