2016 m. sausio 20 d., trečiadienis

3 mėnesių kūdikio raida

Koks ženklus vis dėl to pasikeitimas kūdikių per pirmus tris mėnesius - iš besipažindinančių su pasauliu, jie jau paaugę pora kilogramų, moka aiškiai komunikuoti savo poreikius, reaguoja į aplinką, šypsosi, stebi.

Na, ką gi, kaip ir žmonės, taip ir mažieji yra skirtingi ir jų augimo tempai, vystymąsis skirtingi. Būtent dėl to internete galima pasiskaityti apie vaikų raidą tik bendrais bruožais. Į dienoraštį norisi nutupdyti būtent savo vaiko gebėjimus, gal ir kitiems pravers :)


3 mėnesius pasitiko mažoji būdama 61 cm ūgio ir 6,3 kg svorio (gim. 51 cm ir 4 kg). Didysis pokytis vis dėl įvyko išaugus naujagimio amžių, kažkur tarp 1,5 mėn. ir 2 mėn., kai pradėjo toliau matyti, aktyviau reaguoti iš tiesų atrodo, kad tik tada atvyko į šį pasaulį, o gal pasidavė aplinkai ir perėmė mūsų supratimą apie jį :)) 

Fizinė raida - galvytę laiko stabiliai laikant vertikalioj padėty, gulint ant pilvo taip pat labai ilgai išlaiko, bet šiek tiek pavargsta ir suirzta. Gulėdama ant nugaros kelia užpakaliuką, bet verstis dar nepavyksta, apart poros labiau atsitiktinių atvejų. Reikėtų dažniau guldyti ant kilimėlio ir mokyti, kaip verstis, daryti mankšteles. Dar labai mėgsta maudytis vonelėje ir kaip rašiau, jau lankome baseiną, kur mokomės plūduriuoti. Vakarinę vonelės procedūrą, baigiame masažu, kurio mažoji labai laukia.

Smulkioji motorika - rankelėmis smagu siekti ir liesti žaisliukus, smagu, kai jie pajudinti sukasi, barška. Kartais net toks rimtas veidelis pasidaro, bandant rankytę priversti judėti, kur pačiai norisi. Tikrai nemažai pastangų tenka įdėti. Vis dėl to reikėtų neapkrauti ir vienu metu, pasiūlyti vieną žaisliuką, tas padeda geriau sutelkti dėmesį ir siekti tikslo.

Socialinė raida - su žmonėmis palaiko akių kontaktą, daug šypsosi ir sąmoningai reaguoja.

Kalbos raida - gugavimas irgi prasidėjo jau anksčiau, dabar atsirado naujas garsas, tarsi, koks čepsėjimas, jį naudoja norėdama atkreipti kieno nors dėmesį. Kai labai džiaugiasi ir plačiai šypsosi dar moka išleisti tokį cyptelėjimą.

Žaislai - brolis tokio amžiaus turėjo, vos keletą žaisliukų, o dabar turime tikrai galybę. Bet stengiuosi, tik po vieną vienu metu. Į rankytę paimti patogiausia medinis žaisliukas, kurį patogu apkabinti rankyte. Kramtukų dar nelaiko. Barškina karuselės bitutes, stebi save veidrodėliuose.

LAVINIMO PLANAS:
  • glostyti delniukus
  • masažuoti
  • daryti mankštelę kelis kart per dieną
  • vartytis
  • gulėti ant pilvo
  • šnekėtis

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą