2016 m. vasario 20 d., šeštadienis

4 mėnesių kūdikio raida

Dabar jau kas mėnesį galima matyti, kaip mažas kūdikis vis daugiau su mumis bendrauja! Tik spėk rašyt! :)Taigi, kaip auga mūsų mažiausias turtas:

  • Sąmoningai šypsotis pradėjusi kažkur nuo 2,5 mėn., ir trijų jau puikiai mokėjusi, ir toliau kasdien vis daug šypsosi!
  • Per šį mėnesį išmoko žaisti su karuselės žaisliukais juos mušinėti rankomis ir net kojomis! 
  • Dar gi pastebėjau, kad duodamą žaisliuką jau gali paimti dviem rankytėm. Nors prieš mėnesį tik kai kuriuos (patogesnius) imdavo į vieną ranką.
  • Rodos, su keturių mėnesių riba atsirado dar vienas pomėgis pūsti seilių burbulus :D Dar nepavyko atsekti, čia laimės ar nepasitenkinimo ženklas ar tiesiog toks žaidimas :) 

DIENOTVARKĖ 

Gina Ford knyga "Sveiko kūdikio dienotvarkė" vis dar laukia, kada norėsiu ją perskaityti :) Jei atvirai, tik pagalvojus apie ją, iškart susinervinu, atrodo nepavyks, tad net nesinori bandyti, o juo labiau kankinti vaiko, bet juk turėtų būti ir labiau priimtinas būdas "atsistoti į vėžias"? Kitaip tariant supranti vaiko poreikius.

Nežinau, ar man tai pavyko, bet sukakus trims mėnesiams, pradėjau stebėti savo kūdikio miego ir valgymo poreikius (valgymo poreikiai, labai puikai buvo įgyvendinami ir iki tol). Iki tol galėdavau drąsiai pasakyti: "Mano kūdikis nemiega dieną". Daugiausiai kelis kartus po pusvalanduką ir tai jei laikau ant rankų ar supu. O vis dėl to ji dar miegodavo, kai ją maitindavau! Sau ramiai žįsdama nusnausdavo ir miego poreikį patenkindavo. Kai šitai supratau, tiesiog stengiausi sureguliuoti maitinimus taip, kad valgydama dar nenorėtų miego.

Rezultatas toks, kad mano kūdikis jau geras tris savaites miega du trumpus ir vieną ilgesnį miegelį per dieną! Aišku.. tai dar nėra taip, kaip siūlytų Gina Ford - jog paguldai kūdikį ir užmiega, bet tai jau šis tas, nes ji vis dėl to miega! Ilgesnis miegas tapo ramesnis (su mažiau pribudimų), kai išvežu su vežimėliu miegoti lauke. O trumpus miegelius kartais numiega gultuke (nors man atrodo, kad sveikiau būtų miegoti ant lygaus paviršiaus), arba jei išpuola maitinimas, žindau atsigulus, ir ji pasnaudžia. Stengtis dar yra kur, ir tikrai bandysiu atrasti tą švelnų ir man ir dukrytei priimtiną būdą, kaip jai išmokti ramiau miegoti ar net savarankiškai užmigti, bet bent jau aiškiau pastebiu jos ritmą ir miego poreikį, žinau, kada ji norės miego ir tada jos rodomi ženklai tampa dar aiškesni.

LAVINIMAS

Miego rutiną pradedame maudynėmis ir masažu, kuris tikrai jai padeda geriau nusiteikti miegu. Dar besimasažuojant atliekame mankštelę. Mankštelę stengiamės daryti ir ryte, ir dar kokį kartą vidury dienos.

Youtube mačiau nemažai mankštų su kūdikiu ant kamuolio, tai irgi planuose, kaip ir mamos ir vaiko mankšta.

Regos lavinimui labai gerai kontrastingi juodai balti piešinukai. Apie juos žinojau seniai, bet pakabinti prisiruošiau tik dabar. Ir dukrytei labai patinka į juos žiūrėti, kai keičiamės sauskelnes, ar gulime ant lovos. Planuose padaryti porolono kubelius iš veltinio su tokiais ornamentais, kad galėtų paimti į rankytes ir iš arčiau pačiupinėti.

Dar planuoju suruošti jutimų dėžutę su visokiausiomis medžiagomis ir duoti lytėti (akmens, medžio, metalo, stiklo, vatos, šiurkštaus paviršiaus, kailiom, vilnos ir pan.).

Kūdikiams labai patinka stebėti save veidrodyje. Taigi, vaikų kambaryje prie grindų turėtų atsirasti veidrodis, kad kūdikis gulėdamas ant kilimėlio galėtų save matyti.

ŽAISLAI

Nemėgstu daug žaislų, nemėgstų prastų (tiek kokybe, tiek turiniu) žaislų. Vyresnėlis, tokiu laiku turėjo, gal vieną ar du, dabar norisi turėti daugiau, gal dėl to, kad supratau, jog žaislai yra reikalingi lavinimui ir kūdikio vystymuisi, motorikai, koordinacijai. Kad vis dėl to pirkiniai nebūtų bereikalingi, rašau savo pastebėjimus apie šio amžiaus kūdikių žaisliukus.

Jie turi būti patogiai paimami, lengvai įdedami į burną, būti spavingi (kontrastingi), skleisti kokį nors garsą (barškėti/traškėti). Kas gi mūsų žaislų dėžėje?

4 mėnesių proga, nuo mamos, tėčio ir brolio dukrytė gavo dovanų mielus kačiukus iš IKEA. Jie minkšti, patogiai paimami, barška, ir uodega ar kojytės dar telpa į burną..! Aišku, kramtuko funkcijai ne pats tinkamiausias žaislas, bet nusiraminti padeda, ir labai patinka tie kačių veidukai :)
Medinis žaisliukas - labai patogus tokio amžiaus rankytei (3 mėn. dar nepavykdavo pačiai, tik su pagalba),  bet į burną dėti dar per didelis, aišku, bandant, kada nors juk pavyks? :D
Plastmasiniai žiedukai - patogu įsikibti pasikabinti, kai guli ant kilimėlio. Nors jau trijų mėnesių jie tiko į rankytę (nes yra plonesni nei kiti mūsų turimi žaisliukai), bet dabar atsirado paturbintas naudojimas :)
Goki karuselė "Bitutės"  - siekia bitutes dviem rankomis, mušinėja, spardo kojytėmis ir džiaugiasi, kai šios skraido :D Dar yra keletas labai gražių šios firmos su gyvūnėliais, bet jos masyvesnės ir mūsų mažam lopšiukui nebūtų taip gerai tikę.

Rožinis kramtukas/barškutis - patogu paimti dviem rankytėm, nors ir keliauja link burnos, bet graužti nėra patogus bent jau kol kas. Nuo dr. Browns kramtuko skiriasi tuo, kad šio sienelės plonos, tad pagal mano spėjimą, turėtų pirmiau būti paragautas. Puikiai tinka koordinacijos treniravimui, mokymuisi paimti dviem rankom.

Dr. Browns ergonomiškas lankstus kramtukas dar laukia savo eilės, nors kai įduodu, bando įsidėti, bet šitą mėnesį jis dar nėra patogus, gal 5-6 mėn. jau pavyks. Žinoma, laikymas viena ar dviem rankytėmis padeda vystytis motorikos sugebėjimams.
Sassy kramtukas "Boružė" gali suimti, bet į burną įsidėti dar nėra patogu. Nei ūselių, nei minkštos dalies dar pati nekramto.
Nuotrauka iš www.diapers.com

Kadangi dar nei vienas iš mūsų turimų nėra toks patogus kramtymui, norėtųsi kažkokio medinio su mažais rutuliukais, kurie tilptų į burną dygstantiems dantukams pasigaląsti. 
Pavyzdžiui kažkas tokio, kur rutuliukai į šonus. Tik renkantis siūlyčiau atkreipti dėmesį kartais į išorę būna pakabinti metaliniai barškučiai, o juk nenorime, kad mažyliai graužtų metalą? Tokių turi daug Eko123
 
Nuotrauka iš www.aukimekartu.lt

Dar tokie apnerti žiedukai atrodo irgi turėtų būti patogūs kramtymui

O šiaip internete galima rasti begales kramtukų ir žaisliukų kūdikiams, tik reikia atsirinkti kokį norite išmėginti savo kūdikiui. :)

4 komentarai:

  1. Patikslinimas: kramtuko foto iš https://www.siulupinkles.lt :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gal galite pakeisti nuorodą iš Blogspot į šią?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gražu. įdomu ar kūdikiai maloniai tokisu medžiaginius "graužia"?

    AtsakytiPanaikinti
  4. o gali būti, kad vaikas nelabai gerai miega ir dėl to yra irzlus.. daug visko gali būti, gerai, kad norite apie tai sužinoti daugiau

    AtsakytiPanaikinti