2016 m. gegužės 20 d., penktadienis

7 mėnėsių kūdikio raida

Žiūriu, kad mano blogas virsta tiesiog dienoraščiu, kuriame nutupia, tik maža dalelytė įdomaus vaikiško/mamiško gyvenimo. Na, ir nieko tokio, juk daug svarbiau būti čia ir dabar: būti su vaikais, juos myluoti, sūpuoti, kalbinti, žaisti, kartu gaminti valgyti! Net žiūrėti filmą/ filmuką ir tą smagiau kartu, nes gali vaikui papasakoti ir tiesiog būti šalia dėl jo :)

Tad tebūnie šiame dienoraštyje tie įrašai, kurie negali nebūti :)

Šį kartą iki sukakties ribos tiesiog atropojom! Dukrytė atsinešė ir pirmąjį dantuką, kuris čia pasirodė vos tik sulaukė 6 mėnesių amžiaus.

Kas mėnesį vis žaviuosi, kaip ji sparčiai auga, vystosi, ir tas augimas didėja eksponentiškai. Pradėjau drąsiau sodinti tik nuo 6 mėnesių, o čia va ji per pora savaičių išmoko ir pati atsisėsti ir savarankiškai sėdėti. Rodos, dar tik pradėjo siekti daiktų, o šast jau ir ropoja! Ir ne šiaip sau, o visu pajėgumu! Pirmagimis šį etapą praleido, manau, didžiąja dalimi prie to prisidėjo svoris, 7 mėn. jis buvo 3 kg sunkesnis už savo sesytę :D, tai man išties toks džiaugsmas dabar! Buvom aplankyti ir pas mus svečiavosi vyresni kūdikiai - ir šitai davė dar spartesnį atradimą: pavyko iškart atidaryti stalčius, perropoti į kitus kambarius, tiesa, stovėti, dar nebuvo tokia lengvai įkandama užduotis, bet pamoka irgi buvo įsidėmėta :)

RAIDA

Motorika. Mažoji puikiai sėdi, pati atsisėda, pradėjo šliaužti tiesiai ir per savaitę jau ropojo keturiomis. 2 dalykai, kurie padeda fiziniam lavėjimui - tai ne per didelis svoris (tikrai stengiausi nepermaitinti ir po trumpo valgymo papildomai pasiūlyti pieno ne taip įkyriai, kaip su didžiuoju), ir didelis laiko kiekis, kurį dukrytė praleidžia ant grindų. Taip pat šį mėnesį jau nemažai atlikom pratimų vestibuliariniam (pusiausvyros) aparatui stiprinti pagal Glenn Doman programą iš knygos "How smart is your baby?. 

Smulkioji motorika. Puikiai sugeba sugriebti maistą, pavyzdžiui obuolį, mažesnius žaisliukus. Lavinimui duodu pasiekti mažus daiktus, bet būtinai prižiūriu, kad nebandytų dėtis burnon (tokiam amžiaus tarpsny tai dažniausias pažinimo būdas).

Socialinė raida. Išmokusi ropoti ir pereiti iš vieno kambario į kitą, gali susirasti tą asmenį, su kuriuo nori bendrauti - ieško mamos, kai nori valgyti pieno, ieško brolio, kai nori žaisti (ypač su jo žaislais), ieško tėčio, kai nori košytės ar šiaip bendrauti.

Maitinimas. Nevalgusis kiškelis. Pirmosios bandymų primaitinti savaitės buvo labai sunkios.. Tad prasidėjo įvairiausi mažai kur aprašyti eksperimentai. Ji tiesiog laikydavo stipriai užčiaupusi burną, maitinimas prievarta nebuvo išeitis.. Traukti iš Dr. Brown buteliuko vandens taip pat nepavyko, tik nuėmus papildomą nepratekėjimo apsaugėlę šiek tiek atsigerdavo (aišku, visa kita aplinkui irgi apsilaistydavo). Toliau sekė bandymai maitinti su tinkleliu ir dažniausiai jai būdavo visai skanu, vyras pabandė maitinti morką gabaliukais ir ji tiesiog drebėdavo, kaip stipriai norėdavo :D Tai versija, kad maistas yra tiesiog neskanus atkrito. Toliau pabandžiau nusitraukti šiek tiek pieno (gal 10-15 ml) ir sumaišyti su 3-4 šaukštais košytės (tik tiek tevirdavau, nes šansai, kad valgys buvo labai maži) ir tai buvo pirmas kartas, kada ji normaliai pavalgė ir žiojosi maitinama! Jau galvojau viskas bus puiku toliau.. ir pasirodo nee..kitą dieną analogiška praktika nepasiteisino :D o dar kitą dieną turėjau palikti dukrelę visai dienai su vienu ar dviem pieno primaitinimais. Įtariau, kad vyrui su dviem vaikais atkeliauti du kartus gali būti sudėtinga, tai iš vakaro pabandžiau nusitraukti kokia 90 ml, kurį jis sugirdė tiesiog iš stiklinės! Ir kilo išganinga mintis, kad taip galima ir košeles maitinti ;) ir tikrai galima, ir dukrytė 80 % kartų valgo puikiai šiuo būdu, net jei yra labai praalkusi, leidžiasi maitinama ir šaukšteliu :) kitus 20 % maitinu vaisių gabalėliais - obuoliais, kriaušėm, braškėm (pagal knygą Mažylių receptai, pasirodo jas galima valgyti nuo 6 mėn.) ir sakyčiau, kad papildomo maisto kelionė pamažu prasideda! Reziumuojant, galiu pasakyti, kad tiesiog reikia ieškoti būdų, kaip tą maistelį įdėti, gal vis dėl to ir skonis kartais kaltas ir reikia keisti ingridientus :)

Tualetas. Jokių pokyčių, vis dar naudojame vienkartines sauskelnes..

Žaislai. Sėdinčiam vaikui, jau tampa vis kitokie žaislai įdomesni. Čia turime formų rūšiuoklę, kalimo pagaliukus, griauti bokštą iš kaladėlių ar indelių, stebėti važiuojančias mašinytes. Pinterest turiu surinkusi albumą, kokie žaislai atrodo tinkami sėdinčiam mažyliui ir vertingi tokiame amžiuje. Dauguma pagal instrukcijas skirti vyresniems vaikams, tai tėvų priežiūra būtina. Žinau, žinau, kad atrodo neįmanoma, bet saugumas svarbiausia ir labai gerai įvertinkit situaciją.

LAVINIMAS 7 mėnesių kūdikiui

Plačiau apie lavinimo planą 6 mėnesių kūdikiui.

Rega
Kontrastinė aplinka
Kontrastinių kortelių rodymas
Prožektoriaus šviesos stebėjimas ant sienos
Motorika
Darome mankštos pratimus:
Įsikibti į pirštus ir kelti
Panešioti po kambarius sėdint ant plaštakos
Suptis supamojoje kėdėje ar imituoti supimą
Kalba
Kalbinu aktyviai laukdama atsakymo
Klausa
Klausome muzikos
Lytėjimas
Duodu liesti mažus daiktus (su priežiūra)
Duodu čiupinėti įvairių faktūrų daiktus


Galima pradėti matematikos programą. Skaitymo programą planuoju pradėti nuo 8-9 mėn. (nors galima ir nuo kokių 6 mėn.).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 komentaras:

  1. Labai įdomus patarimas dėl veidrodžio vaikų kambaryje! Tikrai pati nebūčiau sugalvojusi, tad labai ačiū :) Nes kaip tik įrenginėjam vaikų kambarį ir kol kas tik vaikiška lovytė internetu nupirkta ir minkštas kilimas.. Kažkaip veidrodį visada laikiau suaugusių daiktu :) O juk kūdikis taip pat save pažįsta ir suvokia žiūrėdamas į savo atvaizdą!..

    AtsakytiPanaikinti