2016 m. balandžio 20 d., trečiadienis

6 mėnesių kūdikio raida

O kaip gražiai auga! Dabar tas laikas, kai noris tik džiaugtis, ridenti, kutenti šitą kukulėlį!

Kaip sekasi šitai mažulytei augti?

RAIDA 

Motorika. Pradėjo vartytis ir nuo pilvo ant nugaros. Bet būna bumptelna skaudžiai, tai per šį mėnesį buvo pagamintas didelis kilimėlis 150x90 cm, kuris apsaugo nuo didesnių traumų bent jau šiose ribose. Stipriai remiasi rankomis gulėdama ant pilvo ir gali ilgai išbūti. Labai nori būti sodinama, ir jau gali kurį laiką pasėdėti pati, arba pasilaikyti už kelnių, kad nenugriūtų sėdėdama :D Apskritai, judesys jau vyksta namuose rimtas - šitas vaikas negali būti paliktas ant lovos vienas, ant žemės puikiai orientuojasi - keičia kryptį, vartosi, siekia, pavažiuoja atbulomis, kelia užpakaliuką ir bando slinktis į priekį. Net moka nuvažiuoti nuo lovos (visada buvau šalia ir pagavau).


Smulkioji motorika. Pagauna ir graužia savo kojytes, gali nusimauti kojinytes, kad tik galėtų pirštukus paragauti! Taip pat labai nori viską siekti - ne tik žaislus, bet ir daiktus, kuriuos laiko mama. Dar labai mėgsta glamžyti lapus ir viską kas čeža.


Socialinė raida. Kalbinama reaguoja, mėgsta šypsotis. Džiaugiasi, kai grįšta tėtis ir brolis.

Kalba. Įgarsinti aplinką kūdikiui - pasakoti ką darau, ką matau, klausti ir duoti laiko atsakyti.

Tualetas. Jau du kart per dieną naudojame daugkartines sauskelnes. Naujojo modelio dar pasiuvau tik vieną vienetą dukrytei, kitos iškeliaus dovanų. Tad jau papildžius atsargas, mesime lauk tas vienkartines ir reikalus atlikinėsim į.. puoduką! Na, gerai, gal kartais ir į sauskelnes :) Ir jau turime pavykusių bandymų padaryti į tualetą! :)


Žaislai. Iš močiutės gautas naujas medinis kramtukas, mamos suvertas medinis kramtukas ir žiedukas, žindymo karoliai, pakabinamas ant spyruoklės žaisliukas (deja, nepraėjo child proof testo - po dviejų vaikų trumpų pažaidimų pastebimai sumažėjo sveikų detalių).

Maitinimas. Visus 6 mėnesius šis vaikas (kaip ir pirmasis) buvo išimtinai žindomas. Ir jau, manyčiau, yra pasiruošusi primaitinimui: gali lengviau sėdėti, stebi, kaip valgo kiti šeimos nariai. Primaitinimui renkuosi saugų būdą, jokių ankstyvų bandymų su mintimi "juk nieko blogo nenutiks", nes nėra jokio reikalo skubėti ir primaitinti nuo 6 mėnesių yra norma, nes kūdikis pradeda sparčiau augti ir atsiranda papildomų medžiagų poreikis, kurio mamos pienas nebegali patenkinti.

Živilė Baltrušaitienė, IBCLC apie žindymą ir primaitinimą.
Dr. Eglė Markūnienė apie papildomą maitinimą.
Šešto mėnesio mityba - produktai ir kiekiai (skeptiškai vertinu šio puslapio komentarus apie klijukus)

Savaitgalį, kaip tik virėme grikių košę ir smulkiai sutrintos ir be priedų pasiūlėm ir dukrytei - dar nemoka ryti ir tik paragavo, šiek tiek išspjovė, šiek tiek nurijo. O dabar bandysime rimtai pasimaitinti daržovėmis - šaldytuve jau laukia kalafijoras ir cukinija! Bandysim vėliau maišyti su morkomis ar bulvėmis (tiesa, jos maistine verte nėra jau tokios naudingos, kaip kitos daržovės), vaisais: obuoliais, bananais, kriaušėmis.

LAVINIMAS

Atskiras įrašas 6 mėnesių kūdikio lavinimas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą