2015 m. kovo 28 d., šeštadienis

Aprašymas. Gary Chapman ir Ross Campbell. Penkios vaikų meilės kalbos

Mano susirinktas knygų apie vaikų auklėjimą sąrašas pagaliau pradėtas skaityti! Ir su tokiu entuziasmu, kad ir kitos knygos jau pakeliui!

Sekėsi sunkiai, nes atrasti laiko su aktyviu ir dėmesio norinčiu mažyliu ne taip ir lengva, bet kitos mamos patarimas skaityti po vieną skyrių per dieną buvo aukso vertės! Knyga skaitoma jau antrą mėnesį buvo pabaigta per kelias dienas :)

Apie ką tos penkios vaikų meilės kalbos?

Tai nėra knyga apie drausminimą ar taisyklių įvedinėjimą, o apie dažno vaiko (kaip ir suaugusio žmogaus) meilės trūkumą, skirtingus meilės lūkesčius ir jų pildymą.

Knyga išleista 1997 metais, atnaujintas leidimas pasirodė 2005. Tačiau skaitydama į tai net neatkreipiau dėmesio, viskas buvo vis dar aktualu.

Gary Chapman knygos "Penkios meilės kalbos" autorius vedė seminarus apie sutuoktinių santykius. Ross Campbell parašęs knygas "Kaip iš tikrųjų mylėti savo vaiką?" ir "Kaip mylėti savo paauglį?" dėstė vaikų auklėjimo tema. Knygos autoriai garsūs atskirose srityse apjungė savo žinias ir išleido šį kūrinį. 

Nors savo mažyliui nustatyti meilės kalbą - būdą, kuriuo jam priimti meilę labiausiai patinka, dar sunku (dar nėra dviejų metukų), tad sąmoningai stengiuosi parodyti tai bent keletu būdų per dieną - rytinis žadinimas ir apsikabinimai fiziniu prisilietimu, skiriant laiko jo knygelėms vartyti ar mėgstamiems žaidimams kartu žaisti, mažomis dovanėlėmis, palaikymo žodžiais ir maloniomis paslaugomis. Ir tikrai pastebiu (gal ir pati kitaip jaučiuosi) po sąmoningo dėmesio mūsų ryšys sustiprėja ir tai padeda vystytis individualiam žaidimui. Gaunu ir atgalinį ryšį, kurį lengviausia mažyliui parodyti fiziniu kontaktu - apsikabinimu ar bučkiu. Taip kartais mažieji zirzia ir niurzga, bet ar ne dėl to, kad jiems trūksta mūsų meilės? Ir iš tiesų jos gavę vienu iš knygoje aprašytų būdų jie nurimsta, tampa sukalbamesni, ir tik dėl to, kad žino, jog juos mylime.

Kaip rašo autoriai, sugadinti vaikų besąlygiška meile neįmanoma, o žalą daro auklėjimo nebuvimas ar netinkamas auklėjimas ir netinkamai išreikšta meilė. Ir iš tiesų mylėti vaikus reikia net tada, kai jie elgiasi vaikiškai, nes tik nuoširdi meilė padės jiems subręsti ir išaugti iš tokio elgesio. Jeigu vaikus mylėsime tik tada, kai jie įtiks, elgsis tinkamai, vaikai nesijaus mylimi. Jaus nepasitenkinimą ir pyktį, kad jų pastangų neužtenka užsitarnauti jūsų meilę. Vadinasi, tik besąlygiška meilė gali jiems padėti susitvarkyti su pykčiu ir nepasitikėjimo jausmu.

Knygoje dėmesys kreipiamas į vaikų meilės troškimą, pagrindinį emocinį poreikį, fiziniai poreikiai lengviau atpažįstami ir patenkinami, bet nesuteikia gyvenimo džiaugsmo. Kūdikiui kaip pienas, taip gyvybiškai reikalingas švelnumas ir meilė. O tvirtas emocinis pagrindas padedamas jau kūdikystėje per artimą vaiko ir tėvų ryšį. Emocinio saugumo poreikis nedingsta ir vėliau ir ypatingai svarbus įžengus į paauglystės tarpsnį. Čia tuščias meilės rezervuaras lengvai pripildomas pagundomis iš aplinkos, todėl itin svarbu, kad vaikas jaustųsi mylimas iki šio tarpsnio.

Vaikai patiria meilę iš poelgių, todėl svarbu parodyti, nes vaikai sprendžia tai, ką jiems jaučiate pagal tai, kaip elgiatės - tai ir fizinis prisilietimas, kartu praleistas laikas, dovanos, paslaugos ir padrąsinimo žodžiai. Kiekvienai iš šių rūšių knygoje skiriama po vieną skyrių, aptariant vaiko poreikius ir lūkesčius, siūlymus, bei galinčias iš to kilti pasėkmes.

Fizinis kontaktas - tėvai mano, kad berniukams mažiau reikia fizinio kontakto, tiesiog jie yra linkę į energingesnį kontaktą (imtynes, plekšnojimą per petį, rankos paspaudimą ar pan.). Nors tėvams nepratusiems artimo kontakto su vaiku, gali atrodyti neįprasta pereiti prie jo, bet knygoje pateikiami paprasti pavyzdžiai - kas rytą apkabinant vaiką jis gali jaustis emociškai stiprus, galima apkabinti vaiką jam skaitant pasaką, paauglystėje tinkamas fizinis kontaktas yra žaidimai (futbolas, krepšinis), taip pat patapšnojimas per nugarą ar petį, perbraukimas per vaiko plaukus, katu palydint tai padrąsinančiu žodžiu yra taip pat svarbus vaikams.

Palaikymo žodžiai - veiksmingiausi, kai skiriami pabrėžti darbui, kurį vaikas nuveikė.  

Kartu praleistas laikas - svarbiausia yra ne pats faktas, o tai, kad kažką veikiate būdami drauge. Nelengva rasti laiko, tačiau būtina pabūti su kiekvienu savo vaiku, skiriant jam individualaus laiko ir jo mėgstamai veiklai su jumis. Šis laikas skiriamas ir tam, kad geriau pažintumėte savo vaiką, nes jiems augant tėvai dažnai praranda kontaktą, kuris svarbus vaikams išgyvenant paauglystės tarpsnį. Vis dėl to viskas nenutiks savaime, šeimos laiką reikia planuoti - tai gali būti dažnas susėdimas prie bendro pietų stalo, o galbūt išvykos su nakvyne, susitikimus su vaikais drąsiai galite žymėti savo darbo kalendoriuje, nes jie yra nemažiau svarbūs.

Dovanos - prieš pirkant žaislus savo vaikams autoriai siūlo permąstyti: "Kokias mintis šis žaislas sukels vaikui? Ar mane tai tenkina? Ko vaikas gali išmokti žaisdamas šiuo žaislu? Ar bendras jo įspūdis yra teigiamas ar neigiamas? Kiek ilgai žaislas tarnaus? Ar vaikas susižavėjo trumpam, ar tas daiktas vėl ir vėl trauks jo dėmesį? Ar mes galime leisti sau nupirkti šį žaislą? Niekada nepirkite žaislo be kurio galite apseiti, jei negalite jo leisti sau nupirtki". Bet reikia būti atsargiems, kad dovanos nepakeistų kitų meilės kalbų. Vis dėl to nors lengviau vaikui nupirkti dovanų nei išpainioti jo jausmus, suteikti emocinį saugumą ir savo vertės suvokimą, bet skirtas laikas ir kantrybė gali duoti daug didesnę naudą. Visi vaikai džiaugiasi dovanomis, bet tiems, kurių pagrindinė meilės kalba dovanos, skirs jom ypatingą dėmesį. Jie atskreips dėmesį į įpakavimą, aptars kaspiną, keletą dienų nenustos apie ją kalbėti ir visiems girtis. Šiems vaikams tai ypatingos jūsų meilės išraiška.

Patarnavimas - visi turi skirtingų gabumų ir juos galime panaudoti šeimoje patarnaudami kitiems. Gal jūs turite ypatingų gabumų tam tikrose srityse, kur jūsų vaikas jūsų neaplenks, bet gal ir jis turi gabumų tam tikrose srityse, kurias mes, tėvai, turėtume pastebėti ir išlaisvinti. Galutinis patarnavimo tikslas tarnaujant vaikams yra padėti jiems tapti brandžiais suaugusiais, gebančiais dalintis meile su kitais įvairiais būdais. Todėl, kai tėvai yra nepatenkinti patarnavimo pozicija, nors vaikų fizinės reikmės ir tampa patenkintos, bet emocinė raida labai trikdoma. Tarnauti reikia neturint savanaudiškų sumetimų, o iš meilės. Vaikai patarnavimo kitiems geriausiai išmoks iš jūsų kasdienio pavyzdžio, stebėdami jus, ir tada, kai suteiksite jiems atsakomybės padėti jums patarnaujant, o jiems augant galėsite plėsti jų veiklą.

Atpažinti vaiko meilės kalbą užtruks, bet tik praktika ir įgūdžiai, bei vaikų reakcija ir elgesys jums padės suprasti. Tačiau nenustokite reikšti meilės ir kitomis kalbomis. Knygoje aprašomi būdai, kaip atpažinti pagrindinę vaiko meilės kalbą - stebėti, kaip išreikškia meilę jums, kitiems, ko dažniausiai prašo, kuo dažniausiai skundžiasi, leiskite pasirinkti vieną iš dviejų. Kol dar tebėra kūdikiai, vaikui meilę reiškite visais penkiais būdais: jis taip ugdomas emociškai. 

Knygoje yra skyrius ir apie drausminimą, kuris bus efektyvus, jei vaiko meilės rezervuaras bus pilnas. Tik tuomet galėsime jį išmokyti suvaldyti pyktį, įveikti stresą ir išlaikyti pusiausvyrą pokyčių metu. Vaikas motyvuotai elgsis tik tada, kai jam bus leista pačiam imtis iniciatyvos ir atsakomybės už savo elgesį. Knygoje aptariami pozityvus drausminimo būdai: koregavimas, žodinės intrukcijos, prašymai, mokymas ir pamokanti patirtis ir kaip svarbu drausminimo būdus taikyti kartu su meilės kalbomis.

Pykčio valdymui autoriai siūlo paaugliams užsiimti sunkia fizine veikla (kopimas į kalnus, dviračių sportas ir pan.). Pyktį galima išreikšti žodžiu arba elgesiu. Kai vaikas pykti išlieja žodžiu, tėvai gali pamokyti, kaip tą padaryti protingai, svarbiausia neleisti atsirasti agresyviam elgesiui. Nors tėvams gali būti nemolonu girdėti vaiko pyktį išreikštą žodžiais, bet tik taip vaikas išmoks suprasti savo emocijas ir jas išreikšti protingai. 

Tiek labiausiai įstrigusių minčių ir citatų, knyga tikrai verta dėmesio tiek mažus, tiek didesnius vaikus auginantiems. Gausu pozityvių patarimų ir loginių paaiškinimų.

Tikrai būtinai skaitysių kitas šių autorių knygas, nes rašymo stilius tikrai nesudėtingas ir lengvai įkandamas, ne veltui jų knygos įtraukiamos į populiariosios literatūros sąrašus.

Nemokamai knygą pdf formatu galite parsisiųsti čia.

2 komentarai:

  1. Sveiki,

    nuoroda knygutei parsisiust neveikia, gal vis dar turite pdf ir galite paidalinti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, pataisysiu nuorodą :)
    https://drive.google.com/drive/mobile/folders/0B1snO2Xrw01pfmF1eFZQazZnVnRTcTRKTUZKZnVESk91VTk4LTVKcG0xc2Myak9jU2x1b28

    AtsakytiPanaikinti