2015 m. kovo 18 d., trečiadienis

21 mėnesių vaiko gebėjimai

Liko ne tiek daug iki to antrojo gimtadienio ir kiek dar daug galima nuveikti ir išmokti! O ką jau mokam ir ką dar norim mokytis? :)

Motorika. Vis dažniau pratiname vaikščioti savarankiškai ir sąmoningai stengiamės mažiau nešioti nešioklėje (vežimėlio net nesivežėme į Singapūrą). Kai prašo paimti ant rankų, stengiamės susitarti, kad jau nedaug liko, ir esant progai prisėsti pailsėti. Bėga daug laisviau, jau kelias savaites nei karto stipriai nepargriuvo ir keliai pilnai užgijo! Bet prisiminimas apie "bum bum" išlikęs, karts nuo karto vis parodo keliuką.


Smulkioji motorika. Pradėjome piešti akvarele ir guašu. Labiau pasiteisino tiršti dažai ir plokšti pieštukai, nes vaikas spaudžia gana stipriai ir skysta akvarelė su plonu teptuku greitai išsibaigia.
http://www.ikea.com/lt/lt/catalog/products/10193319/ Dažai (5,21 €) ir teptukai (2,89 €) iš IKEA
Nuotraukos iš www.ikea.com/lt

Labai lengvai (nors anksčiau daug kartų rodžiau) išmoko piešti linijas aukštyn, dar bandome išmokti žemyn ir horizontaliai. Labai susidomėjo dėlionėmis, turime labai stambią 12 dalių ir labai smulkią 12. Pačiam dar dėti sudėtinga ir prašo pagalbos. Ieškom patogesnio varianto, kad pačiam būtų įdomiau dėti.

Nuotrauka iš www.assorti.lt

Didelės detalės, gyvūnėlius jau pora mėnesių įdeda, pačią dėlionę dar reikia parodyti, kur dėti ir jei pyksta, jog neišeina, paaiškinti, kaip geriausia įdėti. Pirkti galima www.assorti.lt (17,37 €)

Kalba. Smarkiai išaugo per atostogas, kai buvome kitoje aplinkoje ir pamatėm daug naujų dalykų, kurių pavadinimus ir išmokom. Paklausus "kas čia?" atsako savo vardą. Daug geriau jungia žodžius, kartais net 3. Ilgiausias ištartas žodis "ne obuoliukų".

Užsienio kalbos. Kadangi per atostogas visi kalbino agliškai, stipriai išsiugdė toks kalbinis refleksas sveikintis "hello" ir atsisveikinti "bye bye".

Skaitymas. Paskutiniu metu labai suaktyvinau, naujoms kortelės naudojau po du žodžius įtraukdama būdvardžius (jų dar nebuvo) ir veiksmažodžius. Kai kurias korteles atpažįsta, bet pats skaityti dar nedrįsta.

Socialinė raida. Labai mėgsta būti su vaikais, kaskart pamatęs reaguoja. Žaislų paprastai neatiminėja, bet jei kiti nori jo žaislų atiduoda. Darželyje sekasi puikiai, nėra didelio streso su palikimu, patinka ypač dainelės ir laisvas žaidimas.

Tualetas. Dažniausiai atlieka, jei ne per dažnai sodinamas (1,5-2 val.). Šį mėnesį jau pasitaikė, kad parodytų ar pasakytų, kad nori ir po to sėkmingai padarytų! Taip pat patinka pačiam atsisėsti, kai nori (tik tam neturim patogaus puoduko).

Žaidimai. Papildėme žaislų atsargas ir jau per mėnesį laiko išmoko pats savarankiškai statyti traukinio bėgius. Iš pradžių jam tiesiog maloniau ir patogiau buvo, kai mama ar tėtis statydavo ir kartu žaisdavo. Yra nemažai gamintojų siūlančių medinius bėgius, bet IKEA traukinukai vis dėl to yra pigesni nei kiti, pvz., BRIO. Nors kiek rašo internete, jie turėtų tikti vieni su kitais! Jei pomėgis traukinukams tęsis galėsim nupirkti ką nors spalvingesnio ir iš BRIO kolekcijos. Pradėjo domėtis dėlionėmis, dabar ieškau tinkamo dydžio su gražiais paveikslėliais - apie 12-16 vidutinio dydžio detalių, kad galėtų pats dėti. Savarankiško žaidimo paskutiniais mėnesiais labai sumažėjo, tai galvoju kaip jį skatinti, nes tai pirmiausiai yra lavinimosi priemonė pačiam vaikui.



LAVINIMO PLANAS

  • Piešimas - įvairiomis priemonėmis, linijas, figūras, piešinukus.
  • Matematika - padarėme labai didelę pertrauką, vertėtų pradėti iš naujo.
  • Spalvos - žaidimai su spalvomis.
  • Profesijos - vartyti knygelę ir rodyti gatvėje įvairias profesijas.
  • Muzikos instrumentai - pagaminti knygelę.
  • Emocijų ugdymas - susikurti paveikslėlius emocijoms ir prireikus pasirodyti. 

Papildomi šaltiniai veikloms:
I can teach my child daug veiklų 2 metų vaikams
Parenting Stack Exchange mamos aprašymas, ką ji veikia su 2 metų dukrele namuose

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą