2014 m. gruodžio 18 d., ketvirtadienis

18 mėnesių mažylio gebėjimai


Motorika. Geba daug laisviau vaikščioti, prašosi paleidžiamas iš nešioklės. Patinka lipti laiptais. Viena turi laikytis už turėklų, kita už mamos/ tėčio rankos. Jei turėklai nepasiekiami, prašo vesti už abiejų rankų. Kamuolį meta, spirti dar nebando, nors ir raginamas. Nors nebelankome dainavimo, dainuojant daineles pradėjo kartoti daugiau judesių.

Smulkioji motorika. Puikiai paima daiktus. Mėgsta piešti kreidelėmis. Šiuo metu naudojamės aliejinėmis. Mokomės piešti apskritimą, tiesią ir vingiuotą liniją, trumpus brūkšneliu. Taip pat antrasis etapas piešiu-kur-patinka. Nukentėję objektai - močiutės namų sienos ir durys.

Kalbos raida. Žodynas smarkiai plečiasi, nustojau tiksliai skaičiuoti, bet aiškiai vienu ar dviem skiemenimis išreikštų žodžių yra apie 50. Klausia daiktų pavadinimų, po kelių pasakymų atkartoja.


Užsienio kalbos. Kol kas esame apsistoję ties nereguliariu dainelių klausymu, vidutiniškai gaunasi kas antrą dieną po 30 minučių. Niekaip nenusprendžiu kokia galėtų būti užsienio kalbos mokymo sistema, kai nėra kito žmogaus, galinčio ta kalba kalbėti.

Tualetas. Beveik visada galima suprasti, kad nori į tualetą rimto reikalo. Susikaupia, kartais pasako, o paklausus dažniausiai pasako. Su šlapinimusi dar nėra taip gerai, pasodintas po 1-1,5 val. dažniausiai padaro. Tik nereikia dažniau, nes atsiranda didelis priešiškumas. Jei pamirštu ar nespėju pasodinti, pasako, kai jau padaro.

Emocinė raida. Dažniausiai zirzia, kai yra pavargęs, alkanas, kas nors užsitesė ilgiau nei planuota.
Pykčiai. Dažniausiai, kai yra pavargęs, alkanas.. o kartais ir nepavyksta nustatyti ar išspręsti tos situacijos, tuomet labai sunku.

Socialinė raida. Per visą savo 1,5 metų tarpsnį mano sūnus neturėjo labai daug artimo kontakto su vaikais. Tačiau iš esamos patirties susiklostė tai, kad labai reaguoja į kitus vaikus, nori dėmesio. Jei jaučiasi fiziškai stipresnis, kartais stumteli kitus vaikus.

Skaitymas. Kadangi šventinis ir kelionių laikas mūsų šeimai, tai nauajs korteles pridedu nereguliariai, tačiau programą tęsiame, nes matau naudą sūnui - į žodyną taip įtraukiu žodžius, kuriais jis susidomi arba ką tik išmoko, arba tuos, kuriuos norėčiau, kad išmoktų. Kadangi kai kurie žodžiai yra jam jau žinomi ir juos ištarti moka, tai įvertinti kiek iš viso jų išmoksta sunku, bet 80 proc. kortelėse esančių žodžių išmoksta.

Paveikslėlių kortelės. Taip pat labai patinka. Rodome dažnai. Kasdien po kelis rinkinius.

Matematika. Per paskutinį mėnesį buvome pasiėmę tik pora kartų, planuojame kitą mėnesį atnaujinti.

Mėgsta tyrinėti aplinka, domisi naujais objektais, pvz. parduotuvėse, svečiuose.

LAVINIMO PLANAS

  • Kasdienė mankšta
  • Kasdienis pasivaikščiojimas lauke, kur galėtų nevaržomas tyrinėti aplinką (bent 30 min.)
  • Lego kaladėlės konstravimui
  • Kubeliai bokšto statymui
  • Garsiai skaityti knygą, eilėraščius (1 kartą per dieną)
  • Vaiko jausmus išreikšti žodžiais
  • Piešimas: linijos, formos, realūs objektai
  • Temos: skaičiai (skaičių seka, pavieniai aibes vaizduojantys skaičiai), savaitės dienos (dienos simbolis, veikla), abėcelė (rašyti, piešti), profesijos (knyga, kortelės, piešimas), gyvūnai (knyga, kortelės, piešimas), medžiai (knyga, kortelės, piešimas), gėlės (knyga, kortelės, piešimas).

Keletas internetinių puslapių aprašančių 18 mėn. amžiaus vaikų raidą:
www.mumsnet.com
raisingchildren.net.au
www.babycenter.com

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą