2014 m. rugpjūčio 16 d., šeštadienis

Kaip mokyti kūdikį (vaiką) matematikos? Glenn Doman metodika

Nors iš pradžių į ankstyvąjį skaitymo ir matematikos mokymą žiūrėjau skeptiškai, dabar esu labai užsidegusi ir susidomėjusi. Dabar esame 14 mėnesių, kiti pradeda nuo 6 mėnesių, bet.. geriau vėliau nei niekada! Pasak pačio Glenn Doman, bet koks kūdikio/ vaiko lavinimas turės daugiau įtakos, nei jei tų pastangų nebūtų įdėta. Gera žinia, kad galime skirti laiko tiek, kiek galime ir tai jau šis tas.

Taigi, pirmyn. Ankstyvojo ugdymo idėją stipriai (ir marketingiškai tikslingai) pradėjo platinti "Mažųjų valdos" kūdikių akademija. Deja, dėl savo gyvenamosios vietos labiau semtis Renatos Lazdin ar kitų mamų pavyzdžiu lankant užsiėmimus negalime, tad visaip kaip stengiamės savarankiškai.

Pradėti galima nuo Glenn Doman knygos "How to teach your baby math?" (Beje, irgi stipriai išreklamuotos). Arba galima ir mano būdu: pasiklausinėti skaičiusios draugės, paskaityti aprašymus ir blogus internete. Žinoma, knygoje plati motyvacinė dalis, taip pat mokslinis pagrindimas ir smulkus pačios programos aprašymas.

Naudojantis Glenn Doman raudonų taškų metodu (red dots) vaikas mokosi suvokti kiekį, o ne tik išmokti kiekio simbolius - skaičius. Tai padės greičiau ir lengviau suvokti matematikos esmę ir nekils sunkumų ateityje. Matematikos mokymas ankstyvame amžiuje skatina smegenų vystymąsi ir turi reikšmingos įtakos vaiko intelektiniam lavėjimui.Vaikams, kurie jau pradėjo mokytis skaičius, šį metodą pritaikyti sunkiau.


Šiam metodui taikyti reikalingos kortelės. Pradedant su visai mažiukais kūdikiais (iki 3 mėn.) kortelės turėtų didesnės 38x38 cm (15x15'') su 3,8 cm (1,5'') juodais apvaliais taškais. Su didesniais ir mūsų atveju rekomenduojamos 28x28 cm (11x11'') su 1,9 cm raudonais taškais (3/4''), kas spausdinant A4 formatu yra daug praktiškiau. Kvadratinė kortelės forma reikalinga tam, kad kortelę būtų galima sukioti visomis kryptimis.

Interneto platybėse atrastos kortelės spausdinimui čia, bet jos nėra kvadratinės, tad čia klausimas ar tai pats geriausias variantas. Pirmas 10 kortelių pasiruošiau gana mažas, bet galvoju apie storesnio popieriaus pirkimą ir skrituliukų klijavimą.  

Metodika 

Pirmas žingsnis. Kiekio suvokimas

Pirma diena
Trys sesijos po penkias korteles (nuo 1 iki 5). Pirmomis savaitėmis pertrauka tarp sesijų turi būti bent 30 min. vėliau užtenka ir 15 min. pertraukos.
Kiekvienos sesijos pabaigoje pagirkite vaiką, koks jis geras ir gabus. Visada pasakykite jam, kad juo didžiuojatės ir kaip labai jį mylite. Apkabinkite ir išreiškite savo meilę fiziniu kontaktu, bet nepapirkinėkite ir neapdovanokite jo sausainiais, saldainiais ar kažkuo, ką vaikas mėgsta.
Antra diena
Pakartoti tris sesijas su pirmos dienos kortelėmis (nuo 1 iki 5) ir pridėti dar tris sesijas su kitomis penkiomis kortelėmis (6-10).
Trečia - penkta diena
Šešios sesijos po penkias korteles (nuo 1 iki 10). Autorius siūlo naudoti tuos pačius komplektus, bet juos nuolat permaišyti. Internete radau siūlymus tiesiog visas dešimt kortelių permaišyti ir padalinti į dvi dalis dviems sesijoms, taip tris kartus per dieną, kad kiekvienai sesijai turėtume penkias atsitiktines korteles. Man antras variantas atrodė mažiau nuobodus, taip ir darome.
Šešta - dešimta diena
Išimame dvi korteles ir pridedame dvi naujas. Ir taip toliau, kol pateiksime visas 100 kortelių.

Antras žingsnis. Lygtys

Sudėtį pradedame 11 dieną (kai jau įvesta 22 kortelės). Per dieną atliekame 6 matematikos sesijas ir jose demonstruojame po tris skirtingas lygtis su skaičiais nuo 1 iki 20.

Detali intrukcija, kaip naudotis šiuo metodu knygoje arba bloge.

Glenn Doman knyga "How to teach your baby's intelegence?" atsisiuntimui. Šioje knygoje trumpai aprašyta intelektų lavinimas, įskaitant ankstyvąjį skaitymo ir matematikos mokymą. Bet esant galimybei rekomenduoju skaityti knygą vien apie matematikos mokymą, ten viskas daug plačiau aprašyta.

Šaltiniai:
www.educationaltoysplanet.com
health-sex.blogspot.com

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą