2016 m. liepos 20 d., trečiadienis

9 mėnesių kūdikio raida

Vasara, atostogos, čia atėjo tie 8 mėnesiai ir staigiai praėjo, ir jau 9 :) kas kartą vis žaviuosi savo mažąja lėlyte, kaip ji greitai auga, kaip greitai mokosi ir, rodos, nėra tiek laiko pilnai į viską įsijausti ir, žinau, kad jo nebus daugiau ir tai, ką turiu yra tiek, kiek turiu daugiausiai. Taip kaip išmoksiu dabar save išdalinti, taip ir bus, jei tų mažų atžalėlių bus daugiau ;)

Paskutinį mėnesį praleidom atostogaudami - keliavome Norvegijoje iš Bergeno į Ålesund, grįžome į Lietuvą, 10 dienų keliavome po Italijos šiaurę ir vėl aplankėme senelius, kur čia būsime dar pora savaičių. Kažkaip tos mūsų vasaros visada tokios, kai gali atitrūkti nuo kasdienio ritmo, ir nors nėra čia labai lengviau tvarkytis su buitimi, nei Norvegijoje, bet bent jau pamatai daugiau žmonių, tų kurių pasiilgai, tie, kurie kažką nuveikė per tą pusmetį ar tuos, su kuriais smagu leisti laiką.

Ir šitame kontekste stabtelėti ir įsižiūrėti į tą mažą žmogutį, oj kaip nelengva, nes didysis, net maitinant dukrytę tikrąją to žodžio prasme lipa ant galvos..


RAIDA


Motorika. Šio mėnesio pratimai stiprinti fiziniam lavinimui neužėmė didžiosios mūsų dienotvarkės dalies, bet stebėdama aplinką ir 5 savaitėm jaunesnę pusseserę mažoji ir toliau stipriai lavinosi ropodama, stodamasi, net kartais bandydama pati pastovėti savarankiškai.

Smulkioji motorika. Moka labai gražiai piršteliais paimti smulkius daiktus, pvz., trupinius, pinigėlius.

Socialinė raida. Labai džiaugiuosi pasikeitusia aplinka, kai dukrytė kasdien mato močiutes, senelius, tetas ir mažąją pusseserę. Atpažįsta šiuos žmones, reaguoja į savo vardą, žodį "sesė", "brolis".

Maitinimas. Iki šiol sunkiai sekėsi maitintis su šaukštu, ir valgyti visokias daržovienes, bet kelionės toks laikas, kai arba valgai ką gauni arba tiesiog lieki alkanas ir ką gi.. mažoji šiek tiek prisitaikė, nors ir mažais kąsneliais, kasdien įveikdavome pirktinės daržovienės, mėsiškas tyreles ji valgydavo jau su didesniu noru. Bet koks pačiai į burną įsidedamas maistas, jau yra privalumas ir patogumas. Bet iš visko ją labiausiai domina suaugusiųjų maistas. Tai gerai, kai jį ruošiu aš - tuomet jame nėra druskos, pipirų ar cukraus, bet tiek kelionėse, tiek pas močiutes tenka susidurti su viskuo ir čia jau kaip sakant daug nepasirinksi.. bet vis atrasdavom tinkančių variantų - itališka duonelė, ar grissini lazdelės, net teko išbandyti picos kraštus! ;) Turint tris ir dar belaukiant trijų dantukų, tokie maistai atrodo ne bėda ir visai išeitis, kai jau nėra kitos išeities. Aišku, maitinti vien bulka nenorėčiau ir griežtai nerekomenduočiau :)

Kalba. Bando kažką čiauškėti, reaguoja į brolį cypimu, moka atsisveikinant sakyti "ba ba".

Žaislai. Šiuo laikotarpiu jokių naujų žaislų nepirkom/ neįgyjom, bet grįžę atostogų išsitraukėm, kai kuriuos senesnius brolio žaisliukus ir dukrytei patinka dėlioti daiktus į dėžutes/kibirėlius, bando statyti arba griauna bokštus. Pastebėjau, kad būtų patogu jos ūgio staliukas, prie kurio atsistojus būtų galima žaisti, dėlioti ir pan.

Lavinimas. Lavinimas vyksta keliaujant, pasakojant, bendraujant su kitais žmonėmis, nes šiuo etapu sekti pilną programą gana sudėtinga.


Palyginimui, galima pažiūrėti, ką mokėjo didysis būdamas 9 mėnesių.

5 komentarai:

  1. Sveiki, visų pirma tai noriu padėkoti, nes jūsų blogas įkvėpė ir mane užsirašyti visus mano mažojo pokyčius - juk kaip įdomu bus paskaityti ateityje. O ir lankantis pas gydytoją tai turėtų padėti. Kaip supratau, gyvenate ne Lietuvoje? Kur gydotės? Mūsų giminaičiai, gyvenantys užsienyje jau 3 metus, vis dar grįžinėja į Lietuvą gydytis ir pasitiki tik lietuviška medicinos klinika, na o mes užsienyje jau 5 metai, tai teko išbandyti visko.. Tačiau veiksmingiausia visgi privačios klinikos, tik jos dar brangesnės nei Lietuvoje, todėl įdomu, kokia jūsų patirtis?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, norėčiau paklausti, kokie produktai kūdikiams yra jūsų spintelėse? Kur jas perkate?

    AtsakytiPanaikinti
  3. thanks for sharing such a wonderful blogpost. it give lots of information.
    Book online bus tickets from Redbus

    AtsakytiPanaikinti
  4. Siūlau išmėginti internetinius žaidimus vaikams https://chickimap.com/lt

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki, norėjau pasiteirauti ar esate suinteresuoti sodybos nuoma kai keliaujate su vaiku?

    AtsakytiPanaikinti