2014 m. spalio 7 d., antradienis

Pižama 1-2 metų vaikams [iškarpos ir aprašymas]

Jau seniai kūriau modeliuką, kokios pižamos norėčiau savo sūnui. Ieškojau internete - negausiai, bet rezultatas štai:



Medžiaga: medvilninė flanelė
Iškarpos: kol kas nesu paruošusi savo šablono, tai siūlau tuos, kuriais aš naudojausi:
pižaminės kelnės [dydis 3 metų vaikui] - apatinės dalies palenkimo nedariau
dvigubas švarkelis [dydis 12-18 mėn.] - žinoma čia reikia tik viengubos iškarpos
pižama vaikams [100-120 cm ūgio] - naudojau tik apykaklę, tačiau ir visa pižama turėtų pavykti pagal šią schemą

Ir žinoma, geriausiai iškarpas dar patikrinti su turimais drabužėliais, pridėti šiek tiek ant išaugimo.

Šis aprašymas, kaip pasiūti paprastą pižamą skirtas visiškai pradedančioms siuvėjėlėms, tokioms kaip aš :) Norint netokios paprastos pižamos, galimos visokios variacijos! :)

Kelnės



Pirmiausia siuvau kelnes, kadangi tai buvo pirmasis kelnių siuvimas, neskaitant šortų, tai pasimokiau :D išmokau kaip reikia apversti medžiagą, kerpant priešingas detales, nes pradžiai išsikirpau dvi tas pačias kojas :D

Kelnių priekį ir užpakalį braižiau vienodai, nedidinau nugarinės pusės linkio, tik paaušktinau 4 cm (skaičiuojant nuo priekio vidurio iki nugaros vidurio). Taip pat modelį pasitikrinau su kelnėmis, kaip vėliau paaiškėjo nepakankamai tiksliai.

Iš karto kirpau vieną detalę priekinei ir nugarinei kelnių pusei, kad nereikėtų papildomos šoninės siūlės.

Nusiuvau kelnių apačią, vidines siūles ir sujungiau kojas vidurine siūle. Viskas įvyko lengvai, kelnės atrodė baigtos. Liko siunkesnės man dalys, juosmuo ir apdaila ar papuošimai.

Bet vieną pamoką išmokau su neelastingom medžiagom - jos tikrai neelastingos ir tikrai nesitampo :D Susiuvus kelnas ir primatuojant buvo aišku, kad netelpam per klubus, tad reikėjo suktis iš padėties, nes apart juosmens viskas buvo baigta. Ir čia man pagelbėjo turėta plati guma, kurią panaudojau įsiuvams. Aišku, tuomet jau nebesugalvojau kaip gražiai užlenkti juosmenį ir įverti gumą, ir juosmuo jau buvo nusiūtas, tai ją tiesiog prisiuvau ploną gumą viduje. Didelio elastingumo per juosmenį jau nereikėjo, nes jis nebuvo toks platus. Tai ne pats profesionaliausias būdas, bet kadangi, tik mokausi, ir stengiuosi taupyti laiką, sukausi iš padėties. Kitos kelnės jau numatytos netrukus pasiūti, bandysiu pasitaisyti :)

 

Viską pasiuvus supratau, kad uždėtinę kišenę/es būtų buvę lengviau siūti pačioje pradžioje, taip ir liko ta idėja nepabaigta.

Pižamos švarkelis



Priekiui, nugarai ir rankovėms iškarpas pasidariau naudodama švarkelio iškarpas, tik įvertinau didesnes užlaidas priekyje. Vėliau paaiškėjo, kad to buvo per mažai, tai atvartams dar siuvau papildomai medžiagos.

Overlokine siule susiuvau šonus, pečius, palenkiau rankoves, susiuvau ir prisiuvau prie pižamos. Lengvoji dalis dar būtų palenkti, bet nebuvau pilnai sugalvojus, kaip tai turėtų atrodyti, tai perėjau prie siunkiosios dalies - apykaklės. Iškarpą prisitaikiau nuo šios pasimatavusi apykaklės ilgį.


Atsegimo vidui prisiuvau 3 cm pižamos medžiagos juostelę kartu įsiūdama per pusę perkirptą atlasinę kantavimo juostelę.

Iš vidinės pusės aplink kaklą prisiuvau medžiagos gabalėlį ir trikotažo juostelę, kad netrintų siūlės. Jei būčiau sumažinusi savo detalę iki tokio dydžio, kaip nupiešta linija, būtų nereikėję pečių ardyti, bet tuo metu dar taip nesugalvojau :D Trikotažo juostelę paslėpiau po atlapų juostele.


O buvo galima siūti vientisą medžiagėlę vidinei pusei tiek atlapams, tiek visam kaklui, kaip čia:



Džiaugiamės ir nešiojam!


3 komentarai:

  1. Dėkoju už pižamos siuvimo pamokėlę. Reikės ir man imtis darbų. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O pagal šias schemas gal ir pižamos moterims pavyktų? Visai norėčiau sau ir mamai pasiūt.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki, atleiskit, gal galite paaiškinti kokioje vietoje jūs kelnėms pridėjote 4 cm? Juosmens aukštyje ar kaip?

    AtsakytiPanaikinti