2015 m. balandžio 18 d., šeštadienis

22 mėnesių mažylio gebėjimai

Vis augam ir gražėjam, o svarbiausiai daug visko naujo kasdien išmokstam.

Motorika. Nors dar dažnai paprašo panešti, bet gali nueiti vis didesnius atstumus. Moka lipti neaukštais laiptais nesilaikydamas. Puikiai spiria kamuolį, tiesa, dar krypties pats nesirenka ir džiaugiasi, kad pataiko į kamuolį. Ridenant kamuolį arba stumdant vienas kitam mašinytę pataiko gana tiksliai.

Smulkioji motorika. Patinka piešti dažais, kreidelėmis, pieštukais. Smulkius objektus piešia tušinuku. Dėlioja korteles ar kaladėles į liniją ar bokštus, stato ir sujungia traukinio bėgius, važinėja traukiniu.

Kalbos raida. Naujų žodžių išmoksta kasdien, tam pačiam reiškiniui apibūdinti jau pats naudoja kelis žodžius, pvz., nėra, tuščia, baba. Daug laisviau formuoja trijų žodžių sakinius, pvz., „tėti, ačiū (už) tortą“, „atnešk mašina raudona“. Su linksniais, prielinksniais ar įvardžiais dar sunkiau. Į save kreipiasi vardu :)

Užsienio kalbos. Per paskutinį mėnesį jaučiasi ryškus anglų kalbos žinių pagerėjimas - atsiranda pavieniai žodžiai (kurių dar susieti su lietuviškais ir vertėjauti nepavyksta), pvz., monkey, star, Saturday, sit, bus, thank you, skaičiai ir dainelės, pvz., abėcėlės, happy birthday, twinkle twinkle little star. Pradėjo tarti ir pirmuosius kiniškus garsus - keletas skaičių kiniškai, ir atsakė tėčiui į „ni hao“, atpažįsta ir kitus kiniškai tariamus žodžius.

Skaitymas. Esame apleidę šią sritį, tai ilgai užtruko naujų kortelių pasidarymas, tai nėra nuotaikos vaikui ar mamai. Dabar mūsų kortelėse po 2-3 žodžius, žinomesnius pakartoja lengviau, kai kurias korteles įsidėmi pagal šrifto dydį. Turime kortelių dar mėnesiui ir nekasdien, bet karts nuo karto paskaitome ir papildome naujais žodžiais.

Matematika. Patinka skaičiuoti ir skaičiukus garsiai sakyti, tiek lietuvių, tiek anglų kalbomis. Du, trys, penki, šeši, four, five, six - aiškiai sako ir vartoja prasmingai, dar moka skaičiuoti angliškai nuo 5 iki 10 :) Žino sąvokas vienas, daug. Glenn Doman metodikos matematikai mokytis, jau netaikome, sumažėjo susidomėjimas vaikui ir mamos entuziasmas nusėdo. Gal bandysime vėliau.

Muzikinis lavinimas. Labai patinka Kindermusik dainelės, nors jų pats nedainuoja, bet prašo įjungti ar mane dainuoti. Ir dabar ant bangos yra visos populiariosios angliškos dainelės, bet tų kur pats dainuoja, dar prašo „The wheels on the bus“, „Old Mc'Donald“ ir kt. Dar mėgstame įsijungti pasiklausyti klasikinės ir kitokios įvairios muzikos, net pats prašo „dėdė grot“.

Socialinė raida. Ženkliai pagerėjo, kai pradėjo lankyti vaikų darželio grupę 2 val. per dieną. Nors pačiame darželyje su vaikais tiesiogiai ne daug kontakto būna, bet jis labai svarbus pačiai vaiko raidai ir suvokimui, kad yra daugiau tokių kaip jis. Turi draugą kiną Yan Qing, pusmečiu vyresnį berniuką, susitikę visada labai jausmingai pasisveikina vienas su kitu.

Emocinis intelektas. Labai patinka naujai atrastos kiškių knygelės su emocijom „Kai jaučiuosi...“, dažnai prašo paskaityti, aiškinamės, kas kaip jaučiasi ir kaip reikia elgtis. Tai matosi padeda ir supykus ar esant nepatenkintam (aišku, ir tėvelių vis gerėjantys įgūdžiai, suprasti vaiko jausmus, padėti juos išreikšti ir rasti sprendimą). Bandome įvardinti vaiko emocijas ir pasitikslinti ar jis taip jaučiasi, nusakyti priežastį, dėl kurios jis gali taip jaustis ir pasiūlyti sprendimą, pvz., į lauką išeisime vakare, maudytis atvažiuosime kitą kartą, desertą valgysime po vakarienės.

Tualetas. Nors kartais iškyla didelis nenoras sėsti ant tualeto (pvz., atsikėlus, grįžus iš kažkur), bet vis dažniau pasisako pats: „sėst tualetą kaka“. Šiandien reikšmingai pasisakė: „ten sėst sisi“, nors ir po fakto :)

Žaidimai. Labai mėgstama šiuo metu veikla yra knygos. Jų turime įvairių tiek paveikslėlių, su emocijomis kiškelių knygelės „Kai jaučiuosi..“, ilgų ir trumpų istorijų. Patinka įvairios nuo nuotaikos, pratiname prieš miegelį pavartyti, paskaityti knygutes pačiam, o vėliau prisijungia ir mama ar tėtis. Dar labai patinka Ikea surenkamas traukinys, jau pats moka sujungti bėgius kaip nori. Daug žaidžia su visomis mašinomis, deda dėliones su tėvelių pagalba. Mėgsta piešti su dažais.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą